Oeroude traditie

We wenden ons nu even naar de dagelijkse praktijk. Eigenlijk te gek voor woorden, maar toch moet u weten, dat men in het Verre Oosten zonder probleem even tussen de Tom Yam soep en de Fu Yong Hai desgevraagd je nek even ‘kraakt’.
Aldaar gebeurt het honderden zo niet duizenden keren per dag. Hele hordes jongens en meisjes kraken en masseren er lustig op los. Zogezegd een lust voor het oog, zowel op het strand als in hotels, en men zou zelfs kunnen zeggen: ‘Koning, keizer, admiraal, missionaris, zendeling of kardinaal, atheïst, buddhist of kannibaal, kraken en masseren doen ze daar allemaal !’ En er is niemand die er zelfs maar een seconde bij stilstaat dat er ook maar een greintje risico aan een dergelijke manipulatie verbonden zou kunnen zijn. Gewoon westerse lariekoek van een stel onnozele polderlandse paniekzaaiers. Kortom, in het Verre Oosten zorgt men goed voor z’n klanten en wordt het geneuzel over wetenschappelijk wel of niet bewezen volledig door de dagelijkse praktijk onderuit gehaald.

Aldaar is het masseren en kraken een oeroude uitstekende traditie, een ritueel, dat met veel wederzijds respect op elkaar wordt toegepast. En er vallen echt geen doden!!! Menig toerist zal deze perfecte bejegening als een zeer positieve ervaring kunnen bevestigen. Het is een daad van medemenselijkheid en uitermate effectief bij bijvoorbeeld hoofd- en rugpijn. Ook bij vermoeidheid of zelfs intense lichamelijke uitputting kan een Thaise massage, waarbij zeer stevig gekraakt wordt, een weldaad voor het lichaam en de geest zijn. Ook de Japanse Shiatsu-behandelingen kan men als een zegen voor de mensheid beschouwen. Vanzelfsprekend wordt met dit alles de kennis en kunde van de chiropractor, osteopaath of bijvoorbeeld manueel of orthomanueel-therapeut niet gebagatelliseerd. Het tegendeel is waar. Zij zijn specialistisch opgeleid en weten daardoor, beter dan wie ook, wat ze doen. De vergelijking met de ‘behandelingen’ in het Verre Oosten dient slechts om aan te geven dat de houding tegenover wat dan ‘levensgevaarlijk kraken’ wordt genoemd op absurde wijze hier in het westen wordt overdreven. Dit is bijkans misdadig en daar mag terecht fel tegen worden geprotesteerd. Geef toch ruimte aan deze mensen! Nogmaals, de behandelaars zijn hier goed opgeleid en ze zijn voor menig patiënt een excellent en ultiem probaat middel om te genezen. Laat niet toe, dat u door een stel amateuristische hotemetoten onnodig bang wordt gemaakt voor het ondergaan van een uitstekende behandeling. Dit mag nóóit, maar dan ook nóóit gebeuren! In het andere geval is er sprake van een driewerf: ‘Schande!